It Griene Hert » Blog

castratie en sterilisatie

Sterilisatie en castratie poes

Om ziektes en ongewenste nestjes met kittens te voorkomen, adviseren wij om uw kater of poes te laten castreren/ steriliseren. Het meest geschikte tijdstip om uw poes of kater te laten helpen is rond een leeftijd van vijf à zes maanden oud.

Heeft u uw poes aan de pil? Ook dan adviseren wij om te steriliseren. De poezenpil is voor tijdelijk gebruik zeer geschikt, maar voor de langere termijn is er een groot risico dat uw poes tumoren gaat ontwikkelen onder invloed van de hormonen via de poezenpil. Bovendien is een sterilisatie goedkoper dan jarenlang pilgebruik. 

In februari en september hebben we de sterilisatie-actiemaand. In deze maanden kunt u tegen gereduceerd tarief uw kater of poes laten helpen. De tarieven bedragen tijdens deze actie €90,- voor de sterilisatie van een poes en €47,50 voor de castratie van een kater.

Sterilisatie teef

Een teefje wordt voor het eerst loops op een leeftijd van 4 tot 18 maanden. Tussen de 2 loopsheden door, is het hormoon progesteron in het lichaam hoog. Dit hormoon wordt in de eierstokken geproduceerd en geeft op termijn regelmatig aanleiding tot het ontwikkelen van schijnzwangerschap, baarmoederontsteking, melkklier tumoren en suikerziekte. Daarom adviseren wij zeer om, als u geen nestje met uw hond wilt, uw hond op vroege leeftijd te laten steriliseren.

Op de dag van de operatie, wordt uw hond op afspraak nuchter gebracht. Tijdens de operatie worden de eierstokken, via een kleine snede in het midden van de buik, verwijderd. Tijdens de ingreep krijgen de dieren een infuus en liggen ze aan de beademing en hartbewaking. De huid wordt intradermaal (onderhuids) gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Naderhand krijgen de honden een pijnstiller voor de komende dagen mee naar huis. De meeste teefjes zijn na enkele dagen weer helemaal de oude, maar moeten de eerste tijd wel rustig gehouden worden. Om te voorkomen dat uw hond aan de wond likt of bijt, moet ze de eerste dagen na de operatie een petshirt of een kraag om.

De tarieven zijn als volgt:

<10 kg: €255,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

<20 kg: €285,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

<30 kg: €300,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

<40 kg: €325,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

<50 kg: €340,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

> 50 kg: €365,- inclusief pijnstilling en (wond)controle naderhand

Castratie reu

Hoewel de sterilisatie bij een teef om gezondheidsredenen wordt aangeraden, is er medisch gezien geen reden om een reu op jonge leeftijd te castreren.

Redenen om een hond wel te castreren, zijn (naast het onvruchtbaar maken) de gedragsveranderingen die optreden na de castratie: een reu wordt vaak rustiger, minder dominant naar andere reuen en makkelijker in de omgang met andere honden en mensen.

Het castreren van een reu kan op 2 manieren;

– De operatieve manier. Hierbij wordt een hond onder narcose gebracht, waarna via een kleine snede voor het scrotum, beide testikels worden verwijderd. De snede wordt intradermaal gehecht (onderhuids). Om te voorkomen dat uw hond aan de wond likt of bijt, moet hij de eerste dagen na de operatie een kraag om.

– Hormoon inplant; dit is een tijdelijke oplossing, waarbij er een hormoon implantaat onder de huid wordt geplaatst. De hond hoeft hiervoor niet verdoofd te worden, het plaatsen is vergelijkbaar met het plaatsen van een chip. Het implantaat is ongeveer na een half jaar uitgewerkt en de werking is compleet omkeerbaar. De kosten hiervan zijn vergelijkbaar met die voor een operatieve castratie.

De tarieven voor operatieve castratie zijn als volgt:

<10 kg: €115,-

< 20 kg: €125,-

<30 kg: €135,-

<40 kg: €150,-

<50 kg: €160,-

>50 kg: €175,-

F a c e b o o k