It Griene Hert » Blog

Konijnen en knaagdieren

Het konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de haasachtigen. Haasachtigen hebben achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes staan, de stifttanden. De onderste snijtanden slijten hier tegen af. Knaagdieren zoals cavia’s of hamsters hebben deze extra tandjes niet.

Konijnen zijn groepsdieren, ze leven niet graag alleen. Houd daarom het liefst 2 of meer konijnen. Een gecastreerd mannetje en een gesteriliseerd vrouwtje bij elkaar is de beste combinatie. Deze operaties kunnen beide bij ons worden uitgevoerd. Wilt u advies over het koppelen van twee konijnen? Dan kunt u bellen met onze praktijk.

Konijnen zijn vruchtbaar vanaf 3 tot 5 maanden. Vrouwtjes ovuleren op het moment dat er een mannetje bij haar in de buurt is. Let op: de moeder is meteen na haar worp weer vruchtbaar!

Vaccinatie

Er komen twee gevaarlijke, besmettelijke ziekten voor bij konijnen: Myxomatose en VHD (ook RHD genoemd). Van VHD bestaan minimaal twee virusvarianten: het klassieke RHD virus (ook wel type 1 genoemd), en het RHD2 virus. Myxomatose en VHD zijn vrijwel altijd dodelijk en verspreiden zich snel en gemakkelijk, door o.a. vlooien en muggen. Wij adviseren dan ook om uw konijn, ook als het binnen zit, te vaccineren.

Tijdens de jaarlijkse vaccinatie krijgt het konijn 2 prikken: Tegen myxomatose en VHD type 1 en een aparte voor VHD type 2. We kijken het konijn tijdens het consult helemaal na en controleren het gewicht.

Ziektes bij konijnen

Aanwijzingen dat een konijn ziek is zijn: lusteloosheid, niet willen eten, vuile ogen, een vuile neus, een vieze vacht rond de anus, kwijlen, jeuk, kale plekken en het schuin houden van de kop. Neem in geval van ziekte, of een vermoeden daarvan contact met ons op. Bel direct als uw konijn niet wil eten, dit is een spoedgeval!

F a c e b o o k