It Griene Hert » Blog

Vaccinatie

Vaccineren

Vaccineren is een belangrijke, effectieve manier om besmettelijke (vaak dodelijke) ziektes bij uw huisdier te voorkomen. Bij een vaccinatie wordt het lichaam geactiveerd om afweer op te bouwen tegen een bepaalde ziekteverwekker. Wanneer het dier dan in contact komt met deze ziekteverwekker (een virus of een bacterie), kan het immuunsysteem direct in actie komen en de ziekteverwekker uitschakelen. Hierdoor wordt voorkomen dat uw huisdier ernstig ziek wordt. Een vaccin werkt vaak maar een bepaalde tijd, waardoor het belangrijk is de vaccinatie regelmatig te herhalen.

Uit onderzoek is gebleken dat vaccinaties beter werken wanneer uw huisdier voor de enting ontwormd is. Wij raden daarom aan om uw hond of kat 1 tot 2 weken voor de enting te ontwormen.

Vaccinatie van uw hond:

Voor elke vaccinatie doen wij een gezondheidscontrole van het dier. Hierbij luisteren we onder andere naar het hart, bekijken we het gebit en de oren. Vooral bij pups is een eerste gezondheidscontrole erg belangrijk. Omdat de vaccinaties in het begin een aantal keer herhaald moeten worden, kunnen we de groei en ontwikkeling van de pups goed in de gaten houden.

Puppy’s:

  • 6 weken leeftijd: enting tegen parvo en hondenziekte. U kunt uw pup ook direct laten chippen.
  • 9 weken leeftijd: enting tegen parvo en de ziekte van Weill (evt. kan nu ook gekozen worden voor de neusenting tegen kennelhoest, zie hieronder voor meer informatie).
  • 12 weken leeftijd: uitgebreide cocktail enting: besmettelijke leverziekte, hondenziekte, parvo en ziekte van Weill.
  • 1 jaar: uitgebreide cocktail enting.

Volwassen honden:

De cocktail vaccinatie geeft 3 jaar lang bescherming. De vaccinatie tegen de ziekte van Weill echter maar 1 jaar. Vandaar dat deze laatste ieder jaar herhaald moet worden. De ‘grote’ enting wordt eens in de 3 jaar herhaald.

Kennelhoest: In gevallen waarbij uw hond in contact komt met veel andere honden, is een enting tegen kennelhoest aan te raden. Sommige pensions, uitlaatservices en puppy cursussen stellen het zelfs verplicht dat uw hond bij deelname gevaccineerd is tegen kennelhoest. Dit is een enting die gegeven wordt in de neus.

Hondsdolheid: Zodra uw huisdier de grens over gaat, is het verplicht te vaccineren tegen hondsdolheid, oftewel rabiës. Deze vaccinatie kan gegeven worden aan dieren vanaf een leeftijd van 3 maanden. Pas 3 weken na de vaccinatie, is een goede afweer opgebouwd en mag uw huisdier de grens over. Informeer tijdig voor vertrek naar buitenland bij uw dierenarts. De eisen die gesteld worden, verschillen per land. Ook katten moeten verplicht gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid, wanneer ze de grens over gaan.

Vaccinatie van uw kat:

Kittens:

Kittens krijgen hun eerste vaccinatie op de leeftijd van 9-12 weken leeftijd tegen niesziekte en kattenziekte. Voor een goede opbouw van de afweer, dient deze vaccinatie na 3-4 weken herhaald te worden.

Volwassen katten:

De vaccinatie tegen kattenziekte en niesziekte dient ieder jaar herhaald te worden.

Ook als uw katten niet buiten komen, raden wij het aan deze te laten vaccineren! De kans dat uw binnenkat ziek wordt van andere katten is kleiner dan bij een kat die ook buitenkomt. Echter, uzelf en andere mensen in huis kunnen aan de handen en schoenen ook ziekteverwekkers meenemen.

Vaccinatie van uw konijn:

Uw konijn kan vanaf 10 weken leeftijd gevaccineerd worden tegen Myxomatose, VHD type I en II. Dit zijn twee prikken die tegelijkertijd gegeven worden. Het optimale moment voor vaccinatie is in het voorjaar, omdat dan de infectiedruk voor deze ziektes het hoogst is. Beide vaccinaties moeten elk jaar herhaald worden.

Voor alle vragen over vaccinaties kunt u bij ons terecht op het telefoonnummer 0515-331387

F a c e b o o k